Prodajni asortiman

IDARED

Idared je američka sorta nastala 1935. godine križanjem sorti Jonathan i Wagner, a u proizvodnju je uvedena 1942. godine. Viosokoproduktivna je plantažna sorta i neosporno danas najpopularnija jabuka u Hrvatskoj. Zbog krupnog i lijepog ploda, dobrog okusa i neobično dugog skladištenja plodova čak i bez hladnjače, kod nas u voćnjaku i u cijeloj Hrvatskoj zauzima  visoko mjesto po proizvodnji.

Okus:  Idared miriše poput parfema. Hrskavo, blijedo - žuto meso je sočno, fine, nježne teksture, slatko - kiselkastog okusa i nenametljive arome. Odlična je jabuka za potrošnju u svježem stanju, voćne salate, kuhanje i pečenje.

ZIMSKA SORTA: dozrijeva u prvih desetak dana listopada
PLODOVI: krupni do vrlo krupni (180 - 250 g), okruglog i malo spljoštenog oblika
BOJA: plodovi su temeljne žućkastozelene boje, umjereno ili potpuno prekriveni crvenilom.

GALA

Gala kao sorta jabuke dolazi sa Novog Zelanda. Gala sjedinjuje moderno i tadicionalno roditeljstvo. Križanje Golden Deliciousa i Cox’s Orange Pippina-a rezultiralo je skladnim spojem slatkog okusa Golden Deliciousa i bogatog i kompleksnog okusa Cox-a.

Okus: To je vrlo aromatična jabuka. Njeno je meso hrskavo, sočno, te je onog blagog, slatkog okusa kakav preferiraju izbirljivi sladokusci. Veličina ploda, tanka kožica i naročito blagi okus, čine je pravim izborom za djecu.

JESENSKA SORTA: dozrijeva krajem kolovoza - početkom rujna
PLODOVI: mali do srednje veliki (150-180 g)
BOJA: temeljna je žuta s pramenovima crvenila na sunčanoj strani - sorta je slabo stabilna, pa postoji niz crvenih mutanata npr. Gala Must, Royal Gala, Galaxy.

JONAGOLD

Jonagoldje američka sorta nastala 40- tih godina prošlog stoljeća, i kao što ime kaže, dobivena je križanjem Golden Deliciousa i Jonathana. U proizvodnju je uvedena 1968. godine i od tog vremenaje postala naročito popularna u Europi.

Okus: Medeno sladak okus Golden Deliciousa i živahan kiselkasti okus Jonathana, Jonagold čine izvrsnom slatko-kiselkastom desertnom jabukom. Tekstura njenog mesa naročito je hrskava i sočna. Odlična je jabuka za jelo, voćne salate.

ZIMSKA SORTA: dozrijeva sredinom rujna – krajem rujna
PLODOVI: veliki do vrlo veliki (180-250 g), okruglasto konusnog oblika
BOJA: temeljna boja zelenkastožuta, dospijevanjem postaje žuta, s pokrovnom crvenom bojom.

BRAEBURN

Breaburn je kao sorta otkriven  na Novom Zelandu 50-tih godina prošlog stoljeća te se smatra da je sjemenjak sorte Lady Hamilton.
Braeburn je danas jedna od najvažnijih komercijalnih sorata jabuke i bez sumnje prvoklasna desertna jabuka. Prva je moderna sorta jabuke koja je okusom bliža starijim, klasičnim sortama. Također, Braeburn je jedna od prvih dvobojnih sorti, kriterij koji se danas smatra neophodnim za komercijalni uspjeh.

Okus: Odlikuje se bogatstvom i kompleksnošću okusa sa kojima se rijetko koja sorta može mjeriti. Hrskava je, nije tvrda i vrlo je sočna. Lagano se grize, a kožica ploda je tanka i čini se da nestaje u ustima. Okus je oštar i osvježavajuć, ali sa dobro izbalansiranim šećerima. Svoj vrhunac postiže ohlađena nešto ispod sobne temperature i tada će vas sigurno podsjetiti zašto volite jesti jabuke.

ZIMSKA SORTA: dozrijeva u drugoj polovici listopada
PLOD: sitan do srednje velik (150-220g), konusnog oblika
BOJA: dvobojna, svijetlozelena koju dozrijevanjem prekriva razliveno prugasto crvenilo

ZLATNI DELIŠEZ (GOLDEN DELICIOUS)

Zlatni delišez datira iz daleke 1914. godine. Od tada pa do danas, ova je jabuka stekla zavidnu popularnost među potrošačima te se uzgaja u svim glavnim, toplim uzgojnim područjima svijeta.

Okus: To je jabuka koju je vrlo lako zavoljeti. Kožica ploda je nježna i tanka, meso je čvrsto, hrskavo i sočno. Okus je blag, ne napadan, no iznimno sladak. Odlična je desertna jabuka, no vrlo dobra i za voćne salate, kuhanje, pečenje, i spravljanje jabučnog soka kao i rakije.

ZIMSKA SORTA: dozrijeva sredinom rujna – krajem rujna
PLODOVI: srednje veliki do veliki (150-220 g), konusnog oblika
BOJA: temeljna zelenožuta boja u vrijeme berbe

GRANNY SMITH

Granny Smith jedan je od najslavnijih izvoznih proizvoda Australije, a otkrivena je u Australiji 60 – ih godina 19. stoljeća kao slučajni sjemenjak na odlagalištu za otpad. Pronašla ju je gospođa Mary Smith, te je po njoj i dobila ime. Otkrila je da je jabuka ‘višenamjenska’, odnosno odlična kako za kuhanje tako i za potrošnju u svježem stanju. Ova pomalo neobična jabuka privlači oko svojom bojom trave, dugo se čuva, te ima ‘svestranost’, koju potrošači vole.

Okus: Naglašeno kiselkast. To je hrskava jabuka, tvrdog mesa i vrlo oštrog okusa. Ipak, njeno meso dugotrajnim dospijevanjem postaje mekše, a poslužena malo ohlađena može biti vrlo osvježavajuća. Odlična je za potrošnju u svježem stanju, u pitama, a isto tako vrlo dobra za voćne salate (posebice zato jer i narezana zadržava svoju boju).

ZIMSKA SORTA: dozrijeva u drugoj dekadi mjeseca listopada
PLODOVI: krupni do vrlo krupni (200 - 250 g), okruglasto- konusnog oblika
BOJA: temeljna tamno zelena boja, koja dozrijevanjem postaje svjetlija

JABUČNI OCAT 1L, Oct.kis. 5%

Proizvedeno od odabranih jabuka u očuvanom okolišu Vukomeričkih gorica na prirodan način.

Hrvatski proizvod od zdravih jabuka. Čuvati na suhom i hladnom mjestu.
Rok trajanja: neograničen

 

JABUČNI SOK

Ovaj sok krasi očuvani okus i misris svježe jabuke, a plod je usavršene recepture prerade.

Užitak pijenja našeg soka prepoznali su mnogi, a posebno ga rado piju djeca kojima ovo piće daruje mnoge važne hranjive sastojke neophodne za njihov zdrav razvoj.

Pijte ga svakodnevno uz obroke, kao hranjiv energetski međuobork, ali i u svečanijim trenucima kad ga možete, na primjer, kombinirati s pivom.